Rågsiktskakor ca 8 st
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör
1dl sirap
2 msk stött fänkål alt brödkrydda
3dl vetemjöl special
ca 9dl rågsikt
Smält smöret. Häll ner mjölken och låt degvätskan svalna till fingervarmt (37 grader).
Häll degvätskan över jästen. Blanda i kryddorna och resten av ingredienserna och arbeta degen smidig.
Jäs i 40 min.
Arbeta degen väl och dela den i 8 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 1cm tjock. Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa i 30-40 min. Sätt samtidigt ugnen på något över 200 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 13 min.
Tag ut kakorna och pensla med varmt vatten för att få en fin och blank yta. Låt svalna under duk.
Lycka till!
//S
Kommentarer
Trackback